COMUNICATE, SONDAJE, ANUNTURI, INFORMARI DEZBATERI

 

 

 

 

 

 

 

 

Piatra Neamț este un municipiu situat pe valea Bistriței, în nord-estul României. Orașul, care

avea 125.842 de locuitori în 1992 si 107.126 locuitori în 2008, este reședința Județului Neamț.

Din punct de vedere industrial este al doilea centru industrial al județului după Roman.

Orașul a cunoscut o dezvoltare economică remarcabilă după 2005, fiind declarat și reședința Regiunii de dezvoltare nord-est.

 

 

 

Descoperirile arheologice alaturi de documentele istoricilor ne arata faptul ca regiunea geografica care inconjoara orasul Piatra-Neamt a fost locuita inca din perioada mezoliticului (aprox. 12.000 inainte de Hristos). Cea mai veche asezare a fost descoperita la Poiana Ciresului insa dovezi ale trecutului precum bucati de ceramica, silex ale civizilizatiei Cucuteni au fost descoperite deasemenea pe Cozla, in Darmanesti, Batca Doamnei, Ciritei (P.Neamt), etc.
Orasul Piatra-Neamt are o istorie indelungata, drept dovada fiind asezarile fortificate ale geto-dacilor de la Batca Doamnei, Cozla si Calu (datand din secolul 1 inainte de Hristos), deasemenea in scrierile istoricilor aparand si denumirea de Petrodava.
Pe masura ce ne apropiem de prezent, putem gasi si alte dovezi ale existentei regiunii din care face parte orasul Piatra-Neamt si in Cronica ruseasca (1387-1392) precum si in documente care atesta existenta manastirii Bistrita.
Documentar, Piatra Neamț este mentionat pentru prima data in 1387 sub numele de "Kamena" (Piatra) intr-o lista a oraselor mentinuta la zi de rusi. 
Dintre documentele interne, este menţionat actul din 31 iulie 1431, prin care Alexandru cel 
Bun a dăruit Mănăstirii Bistriţa două prisăci şi o "casă a lui Crăciun de la Piatra", iar in 1453 
primeste statutul de targ domnesc.
Evoluția așezărilor rurale a dus la formarea, începând cu a doua jumătate a sec. XIV, a primelor centre cu nuanță urbană: Piatra lui Crăciun, Roman și Neamț. Cu timpul, târgul Piatra capătă o mai mare importanță, aceasta și datorită constituirii aici a unei Curți Domnești.
 

Prezentarea oraşului

 

Municipiul Piatra Neamţ, reşedinţa judeţului Neamţ, este situat în partea de Nord-Est a României, într-una din cele mai frumoase depresiuni intramontane de la limita Carpaţilor Orientali. Aflat la confluenţa a două râuri, Cuejdiu şi Bistriţa, la o altitudine medie de 301 m, oraşul este înconjurat de munţi – Pietricica (528 m), Cozla (650m), Cernegura (850 m) şi Cârloman (617 m) şi se bucură de toate avantajele unei naturi unice, cu un climat temperat-continental.

Datorită poziţiei sale, pe traseul unor importante rute comerciale, oraşul a cunoscut o puternică dezvoltare, în perioada modernă, Piatra-Neamţ ajungând cel mai important centru urban din ţinutul Neamţului şi oraş reşedinţă al judeţului. Industria, serviciile bancare şi lucrările publice au cunoscut o puternică dezvoltare, concomitent cu înflorirea vieţii culturale.

Piatra Neamţ-ul zilelor noastre se remarcă prin arhitectura modernă a clădirilor sale, armonios integrată în peisajul natural, conferind oraşului un cadru peisagistic deosebit, de unde şi numele de „Perla Moldovei", pe drept atribuit acestui oraş. O plimbare cu telegondola ce porneşte din zona gării, îşi continuă drumul pe deasupra centrului şi a zonei istorice a oraşului pe un traseu de 2150 de metri şi are sosirea  pe muntele Cozla nu poate decât să convingă vizitatorii de acest lucru.

Iubitorii de istorie şi de frumos pot vizita Ansamblul Arhitectural „Curtea Domnească", numeroasele muzee şi biserici vechi din Piatra Neamţ sau parcurge traseul de drumeţie de pe muntele Bâtca Doamnei unde se află ruinele cetăţii dacice „Petrodava". De altfel, trasee de drumeţie sunt amenajate pe toţi munţii care înconjoară oraşul.

Pârtia de schi pentru avansaţi (în proiect fiind construcţia altor două: pentru începători şi de dificiltate medie) şi pârtia de tubing pentru copii de pe muntele Cozla, împreună cu toate amenajările aferente acestora, fac din Piatra Neamţ principalul punct de atracţie pe timpul iernii pentru locuitorii din nordul ţării şi nu numai.

Pe timpul verii, Ştrandul Tineretului de la poalele muntelui Cernegura, cel mai mare şi mai modern din regiunea de NE, primeşte anual zeci de mii de vizitatori. Complet reamenajat în urma unei investiţii de peste 4 milioane de euro, este dotat cu două bazine în aer liber, terenuri de tenis şi fotbal cu gazon artificial, terenuri de volei pe nisip şi baschet, piste de skateboard şi role, spaţii de joacă pentru cei mici, teren de paintball, terase, cluburi şi discoteci. Cei care doresc, pot alege să petreacă o perioadă mai mare aici într-una din cele 30 de căsuţe de vacanţă sau la una dintre cabanele cu mai multe apartamente construite aici.

Stadionul Municipal – proprietate a municipiului Piatra Neamţ îndeplineşte standardele UEFA pentru organizarea competiţiilor naţionale şi internaţionale, iar pentru aceasta a fost dotat cu nocturnă şi la terenurile de antrenament, s-au reabilitat tribunele, s-a realizat împrejmuirea modernă a stadionului, s-a amenajat o pistă de atletism, iar terenul de antrenament a fost acoperit cu gazon sintetic, încălzit electric. Capacitatea stadionului a fost mărită la 17.500 de locuri. Construcţia uneia dintre cele mai mari Săli Polivalente din ţară, cu o capacitate de 4.000 de locuri este în curs de finalizare.

„Centrul de sănătate şi întreţinere AnaSpa" reprezintă o bună o alternativă în zilele mohorâte. Atracţia principală este sauna, cea care a adus renume oraşului datorită pietrei de râu folosite. Unicat este şi camera de sare, o „solniţă" uriaşă care atrage prin puritatea aerului; sarea adusă special de la Praid oferă condiţiile unei saline naturale. Hammam-ul (baia turcească tradiţională), piscina şi jacuzzi sunt alte opţiuni oferite de centrul de sănătate.

 Cele două mall-uri şi patru hypermarket-uri vor satisface cu siguranţă gusturile pasionaţilor de „shoping".

 

Alte două mari proiecte, Traseul turistic pe Muntele Pietricica şi Instalaţia de Transport pe cablu între Pietricica şi Cozla, vor transforma cu siguranţă oraşul Piatra Neamţ într-un mic paradis turistic.

Traseul turistic pe Muntele Pietricica va fi realizat din succesiuni de alei şi pachete de trepte. La cota 35m se va amenaja o construcţie ce va servi drept punct de plecare pentru liftul înclinat care va continua ascensiunea până pe vârful Muntelui Pietricica. Cabina liftului va fi panoramică şi va da călătorului şansa unei perspective unice asupra oraşului pe timpul ascensiunii către vârf.

O alee pietonală ce va avea în total o lungime de aprox. 250m va urma panta terenului cât mai fidel din dorinţa de a-l integra în cadrul natural pe care îl parcurge, dar vor exista corecturi acolo unde este necesar pentru a se realiza un parcurs care să nu obosească şi care să fie cât mai accesibil. Traseul va fi prevăzut cu zone de odihnă şi belvedere.

Instalaţia de Transport pe cablu între Pietricica şi Cozla va realiza o legătură de 2,5 km între muntele Pietricica şi muntele Cozla. Transportul se va realiza cu 2 cabine cu podea din sticlă transparentă, a câte 40 de locuri fiecare.

Punctul de informare turistică de pe Bd. Republicii, în incinta Bibliotecii Judeţene G.T.Kirileanu stă la dispoziţia vizitatorilor cu hărţi ale oraşului şi materiale informative despre Piatra Neamţ şi zonele turistice adiacente.

 

Placă turnantă pentru turismul din regiunea de Nord-Est a ţării, Piatra Neamţ constituie un punct de plecare fie pentru rutele montane ce duc spre Durău, la poalele muntelui Ceahlău ori spre Cheie Bicazului, fie spre Târgu Neamţ, pe drumul mănăstirilor. Oraşul are o bogată viaţă culturală, aici având loc anual festivaluri internaţionale de teatru, muzică şi arte plastice.